Regionaal Landschap Kempen en Maasland Jaaroverzicht 2023

Jaaroverzicht 2023

Cijfers

Cijfers

stats icon voor km wandelpaden onderhouden 1800

km wandelpaden onderhouden

1800
stats icon voor ha exotenbestrijding 73

ha exotenbestrijding

73
stats icon voor dagen arbeiders ingezet voor landschapszorg 2448

dagen arbeiders ingezet voor landschapszorg

2448
stats icon voor Wandelaars in RLKM 927 363

Wandelaars in RLKM

927 363
stats icon voor Wandelmeters en -peters 44

Wandelmeters en -peters

44

Cijfers - taartdiagram

De omzetcijfers voor 2023 worden eind maart bekendgemaakt.

Partners

Wandelen in Limburg

'Wandelen in Limburg' is een samenwerking tussen het Regionaal Landschap Lage Kempen, Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en heeft als doel Limburg op de kaart te zetten als dé wandelprovincie bij uitstek! De realisatie van de talrijke mooie wandelwegen is te danken aan de grensoverschrijdende samenwerking tussen vele partners, zoals de 44 Limburgse gemeenten, aangrenzende Belgische en Nederlandse provincies, natuurverenigingen, toeristische diensten, overheden, onderhoudsploegen, private partners en nog vele anderen.

Grootschalig wandelonderzoek 
Tussen maart en november 2023 voerden de drie Limburgse Regionale Landschappen, samen met Toerisme Limburg, een grootschalig onderzoek uit bij de wandelaars op de wandelpaden van de Regionale Landschappen. Meer dan 2000 wandelaars werden face-to-face bevraagd in de acht Limburgse streken. Een aansluitende, uitgebreide online enquête werd door 834 respondenten ingevuld.  
De resultaten van dit wandelonderzoek zullen worden bekendgemaakt in de loop van 2024. 

Wandelchallenge 2023

Ook in 2023 organiseerden we i.s.m. de provincie Limburg en Het Belang van limburg opnieuw een wandelchallenge. Deelnemen aan de Wandelchallenge kon via de gratis HBVL-nieuwsapp vanaf 7 oktober tot en met 31 december 2023.
De Limburgse regionale landschappen selecteerden 10 wandelingen én heel wat alternatieve routes als extraatje. De lengte van de tochten werd elke week langzaam opgebouwd tot het ultieme doel: een prachtige tocht van 25 kilometer lang. 8.207 mensen hebben zich aangemeld in de tool en in totaal hebben zij samen 3.286 wandelingen gedaan en geregistreerd. In totaal werden er 33.585 kilometers geregistreerd. 
Dirk Vankets, de eerste wandelaar die de challenge volledig tot een goed einde bracht, werd in de bloemetjes gezet (foto).

    

Wandelen in Limburg box

In september 2023 werden de wandelbox en de streekkaarten vernieuwd, herdrukt en opnieuw verdeeld.