Regionaal Landschap Kempen en Maasland Jaaroverzicht 2023

Jaaroverzicht 2023

Cijfers

Cijfers

stats icon voor km wandelpaden onderhouden 1800

km wandelpaden onderhouden

1800
stats icon voor ha exotenbestrijding 73

ha exotenbestrijding

73
stats icon voor dagen arbeiders ingezet voor landschapszorg 2448

dagen arbeiders ingezet voor landschapszorg

2448
stats icon voor Wandelaars in RLKM 927 363

Wandelaars in RLKM

927 363
stats icon voor Wandelmeters en -peters 44

Wandelmeters en -peters

44

Cijfers - taartdiagram

De omzetcijfers voor 2023 worden eind maart bekendgemaakt.

Partners

KempenBroek - natuur

KempenBroek participeert in het onderzoeksproject WildlifeNL dat zich bezighoudt met de zoektocht naar nieuwe vormen van wildbeheer. Wilde of in het wild levende dieren keren steeds meer terug in het Nederlandse en Vlaamse landschap. Bestaande populaties wilde zwijnen en herten nemen toe, grote grazers worden ingezet als onderdeel van natuurbeheer, sommige soorten zoals bever en otter zijn geherintroduceerd, en weer andere soorten, zoals de wolf en de wilde kat keren op eigen gelegenheid terug. Deze ontwikkeling leidt tot allerlei spanningen tussen mensen en dieren en dat vraagt om een vernieuwing van het wildbeheer. In dichtbevolkte gebieden zoals Nederland en Vlaanderen vinden voortdurend ontmoetingen plaats tussen mensen en in het wild levende dieren, bewust en vaker nog onbewust. Deze ontmoetingen zijn een vorm van communicatie tussen soorten die door het huidige wildbeheer vaak wordt genegeerd doordat daarin de nadruk ligt op het beheer van de aantallen wilde dieren.

WildlifeNL ziet de mens als een integraal onderdeel van de natuur en erkent hoe de communicatie tussen wilde dieren en mensen medebepalend is voor hoe ze met elkaar omgaan. Vanuit dit perspectief willen wij een nieuwe aanpak ontwikkelen voor wildbeheer, waarin de nieuwste inzichten uit de sociale wetenschap, filosofie, ecologie en techniek worden gecombineerd. Samen met betrokkenen gaan we nieuwe technologieën, bestuursregelingen en communicatie-strategieën ontwikkelen en in Living Labs testen, met als doel het gedrag van wilde dieren én mensen zo te beïnvloeden dat een conflictarme co-existentie van mens en wild mogelijk wordt. Daarmee draagt WildlifeNL bij aan de zoektocht naar een natuurinclusieve maatschappij waarin mensen en wilde dieren duurzaam met elkaar kunnen samenleven. WildlifeNL wordt uitgevoerd door een groot consortium van onderzoekers en verschillende maatschappelijke partners in twee living labs: Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NL) en het GrensPark KempenBroek (B/NL).

Meer info: www.wildlifeNL.nl

Het project WildlifeNL werd in maart 2023 opgestart met workshops en dialoogtrainingen om de consortiumleden handvaten te geven voor het voeren van toekomstige gesprekken met de uiteenlopende stakeholders met hun uiteenlopende meningen en ‘aannames’. Daarnaast vonden in het KempenBroek enkele bijeenkomsten plaats om de onderzoeksvragen die we in het KempenBroek willen uitwerken te identificeren.

Foto: © Erwin Christis