Regionaal Landschap Kempen en Maasland Jaaroverzicht 2023

Jaaroverzicht 2023

Cijfers

Cijfers

stats icon voor km wandelpaden onderhouden 1800

km wandelpaden onderhouden

1800
stats icon voor ha exotenbestrijding 73

ha exotenbestrijding

73
stats icon voor dagen arbeiders ingezet voor landschapszorg 2448

dagen arbeiders ingezet voor landschapszorg

2448
stats icon voor Wandelaars in RLKM 927 363

Wandelaars in RLKM

927 363
stats icon voor Wandelmeters en -peters 44

Wandelmeters en -peters

44

Cijfers - taartdiagram

De omzetcijfers voor 2023 worden eind maart bekendgemaakt.

Partners

KempenBroek - beleving

In samenwerking met de gemeente Weert ontwikkelden we als onderdeel van het Interreg-project Grenzeloos landschapstoerisme in Weert bijkomende wandelroutes en verfijnden we het bestaande aanbod.

Het wandelgebied Swartbroek - De Krang wordt herwerkt, krijgt 2 bijkomende routes en wordt herdoopt tot Swartbroek - De Pelen. In dit nieuwe wandelgebied zal bovendien een proef worden opgestart met een nieuwe signalisatie van de wandelwissels die de overgang naar het naburige wandelknooppuntensysteem duidelijker moet maken. Indien deze proef positief wordt geëvalueerd, zal het systeem naar het hele gebied worden uitgebreid.

Het wandelaanbod in Stramproy wordt vereenvoudigd en de wandelkaarten van Stramproy en het Ommetje Romeinse brug worden samengevoegd tot één wandelgebied met één kaart: Stramproy-Tungelroy.

Het wandelgebied Altweerterheide wordt uitgebreid met 4 wandelroutes die vertrekken aan de Annamolen in Keent.

Het wandelgebied Loozerheide – Ringselven wordt uitgebreid met de wandelroute door het urnenveld Boshoverheide, een wandellus vanuit Boshoven en een verbinding met het wandelgebied Weerterbos. Het wandelgebied en de -kaart zullen worden hernoemd tot Dorplein – Boshoverheide.

Tenslotte zullen vanaf het station van Weert verbindingsroutes worden gecreëerd met de verschillende wandelgebieden die grenzen aan het stadscentrum van Weert.

De nieuwe en aangepaste routes zullen in de eerste helft van 2024 op het terrein worden bewegwijzerd en de wandelkaarten zullen in dezelfde periode worden herwerkt.

Het project Leefbare wandeldorpen Kempen & Maasland (Corona Herstelfonds Omgevingskwaliteit) heeft tot doel om de wandelroutenetwerken van het Nationaal Park Hoge Kempen, RivierPark Maasvallei en GrensPark KempenBroek optimaal te verbinden met 10 omliggende ‘wandeldorpen’. In het KempenBroek zullen we ons focussen op de verbetering van het wandelaanbod rond Opitter, Tongerlo en Neeroeteren.

Het wandelgebied Itterdal is grotendeels overgedragen aan het Nationaal Park Hoge Kempen, enkel de oranje wandellus blijft tot het KempenBroek behoren. Met de stad Bree werkten we nieuwe routes uit vanuit de dorpskernen van Opitter en Tongerlo en er werd een aansluiting voorzien op de wandelroutes in De Brand in Voorshoven (Maaseik). De 7 nieuwe routes liggen grotendeels in de vallei van de Itterbeek en het herwerkte wandelgebied zal dan ook deze naam dragen: Vallei van de Itterbeek. De nieuwe wandelkaart is meteen de eerste die wordt uitgegeven in de vernieuwde huisstijl van het KempenBroek.

Met de stad Maaseik werden nieuwe routes ontwikkeld in Neeroeteren tussen het bestaande wandelgebied Tösch-Langeren en het Eilandje, de toekomstige toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen en het KempenBroek. Dit uitgebreide wandelgebied met 3 nieuwe routes zal voortaan Vallei van de Bosbeek heten.

Foto: © Lander Loeckx