Regionaal Landschap Kempen en Maasland Jaaroverzicht 2023

Jaaroverzicht 2023

Cijfers

Cijfers

stats icon voor km wandelpaden onderhouden 1800

km wandelpaden onderhouden

1800
stats icon voor ha exotenbestrijding 73

ha exotenbestrijding

73
stats icon voor dagen arbeiders ingezet voor landschapszorg 2448

dagen arbeiders ingezet voor landschapszorg

2448
stats icon voor Wandelaars in RLKM 927 363

Wandelaars in RLKM

927 363
stats icon voor Wandelmeters en -peters 44

Wandelmeters en -peters

44

Cijfers - taartdiagram

De omzetcijfers voor 2023 worden eind maart bekendgemaakt.

Partners

KempenBroek - landschap

2023 stond grotendeels in het teken van de kandidaturen om als Landschapspark en Unesco Biosfeergebied erkend te worden.

We werkten aan de opmaak van een landschapsbiografie, een masterplan en een operationeel programma. Deze drie documenten sluiten naadloos op elkaar aan. De landschapsbiografie beschrijft hoe het huidige landschap doorheen de eeuwen werd gevormd. Ze beschrijft als het ware wat er is en wat er speelt in het huidige landschap. Dit wordt in het Masterplan 2024-2047 vertaald naar ‘waar we naar toe willen’ met het landschap en de samenwerking. In het Operationeel Programma 2024-2029 wordt beschreven hoe we dit bereiken met concrete acties.

De Landschapspark-kandidatuur werd op 31 mei 2023 ingediend, maar haalde het uiteindelijk niet. Dit betekent echter niet dat het werk voor niets is geweest. Het masterplan en het operationeel programma vormen ook de inhoudelijke onderbouwing van de Unesco Biosfeerkandidatuur en we zullen samen met de partners op zoek gaan naar mogelijkheden om de opgenomen ambities, doelstellingen en acties ook zonder erkenning als Landschapspark te realiseren.

Op basis van het Masterplan 2024-2047 werden de Nederlandse, Vlaamse en grensoverschrijdende dossiers afgewerkt om door Unesco erkend te worden als grensoverschrijdend Biosfeergebied.  Na zeven jaar voorbereiding werd onze kandidatuur op 29 september 2023 door de Nederlandse en Vlaamse Unesco Commissies ingediend. De beslissing van Unesco over onze kandidatuur wordt in juli 2024 verwacht.

Eind 2023 werd gestart met de voorbereiding van de start van de werkgroep Wetenschap en Educatie voor het opstellen van het wetenschaps- en educatieplan. Dit plan wordt door Unesco verwacht en geeft een overzicht van de wetenschappelijke en educatieve werking voor de volgende 10 jaar.  Er is een startbijeenkomst voorzien in maart 2024 waarvoor verschillende kennisinstellingen, wetenschappelijke en educatieve partners zullen worden uitgenodigd.

Foto: © Erwin Christis