RivierPark Maasvallei - beleving

In de vijf toegangsdorpen van de Vlaamse oever van de Maas (Kessenich, Aldeneik, Stokkem, Leut en Oud-Rekem) struikel je over de monumenten en bijzondere historische plekken. Die kan je sinds de zomer van 2022 via de FARO Erfgoedapp op een eigentijdse manier ontdekken! Ter ondersteuning kan je de route ook afhalen op papier, in de toeristische infokantoren.

Kunst aan de Maas landde in 2022 in Herbricht met de ‘Tree of Life’ van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. In de ‘levensboom’ verbeeldt hij soorten die verwijzen naar de historische ecologie van de Maasvallei. Het is een ode aan de eeuwige stroom van de Maas en aan het tijdloze landschap op die plek. Ook in Heppeneert verscheen een kunstwerk: SAVE OUR SOULS van Maarten Inghels. Een zandsculptuur, want zelfs aan de zee wordt daar ‘Maaszand’ voor gebruikt. Maar het is ook een verwijzing naar de klimaatverandering (Heppeneert was dagenlang voorpaginanieuws tijdens het hoogwater van 2021) en naar het bedevaartsoord dat Heppeneert is. 

In het najaar werd er ook nog een nieuwe wandelroute ontwikkeld in het wandelgebied Elen (Dilsen-Stokkem).De wandeling, die in samenwerking met Steengoed Projecten tot stand kwam, brengt je langs de grindwinning in Elerweert, met aan de ene kant zicht op de werkzaamheden en de andere kant zicht over de Maas. De 8 km lange route laat zien hoe het ontgrindingsproject Elerweert de rivierveiligheid verhoogt en daarnaast van zuid naar noord unieke natuurwaarden creëert. De nieuwe wandelroute kadert overigens in een project rond ‘leefbare wandeldorpen’, met steun van het Europees Herstelfonds. Daarbij wordt de wandelsignalisatie en –infrastructuur de komende jaren in Elen, Aldeneik en Kessenich terug op punt gezet.

Fotogalerij

  • Voorstelling FARO erfgoedapp
  • SAVE OUR SOULS - Maarten Inghels
  • Voorstelling nieuwe wandelroute Elen
  • Wandelen langs grindontginningsgebied